Home » Yoga & Mindfulness

YOGA & MINDFULNESS

yoga & mandfulness

Yoga en Mindfulness gaan hand in hand en kunnen een grote hulp zijn om innerlijke rust te bereiken, ongeacht de chaos in de buitenwereld. Enkele eenvoudige praktische oefeningen kunnen doorheen de dagdagelijkse hectiek ingezet worden om een concreet antwoord te bieden aan jouw persoonlijke behoeften.

 

Heb je dringend nood aan 'een meer ontspannen gevoel', wil je bewuster leven in het hier en nu of wil je je fysieke functioneren verbeteren waardoor je ook emotioneel in vorm geraakt? Yoga en Mindfulness kunnen hierbij een grote ondersteuning bieden.

 

Wil jij meer rust en ruimte in je leven? Wil je leren milder te worden naar jezelf en echt voor jezelf gaan zorgen? Meer genieten en met vertrouwen te leven? Ben jij de stress en oververmoeidheid zat? Ben je beginnende of heb je al wat meer ervaring met Yoga en Mindfulness, hier vind je volledige pakketten, webshops, boeken, cursussen en info die je volledige begeleiding kunnen bieden.

Voor wie is Yoga?

 

Het is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of conditie. Iedereen, zowel jong en oud kan yoga beoefenen en je kan zover gaan als je zelf wilt en de positieve effecten ervan zijn vrijwel onmiddellijk merkbaar. Het is niet prestatiegericht, je hoeft er niet speciaal lenig voor te zijn maar het bevordert wel de soepelheid van het lichaam.

Yoga is zonder risico's en met succes te volgen, ongeacht leeftijd, beweeglijkheid of gezondheidstoestand. Of je het nu elke dag beoefent of eenmaal per week, het verrijkt je leven!

Wat is Yoga precies?

 

Yoga is een eeuwenoude allesomvattende levensvisie waarvan de wortels in India liggen. Yoga is een woord afkomstig uit het Oud-Indiaas ofwel Sanskriet. In het Nederlands zouden we het woord kunnen vertalen als 'samenbrengen' of 'verbinden', dit slaat op het verenigen van lichaam en geest door middel van de ademhaling. De eenheid van lichaam en geest zoek je met de ademhaling, lichamelijke oefeningen en concentratie. Op die manier breng je je lichaam en geest in balans. Je verbindt je met jezelf en alles daaromheen, met andere mensen, met je omgeving en met de wereld. Door het actief te beoefenen kun je de kwaliteit van je leven sterk beïnvloeden, of liever gezegd verbeteren: je voelt je er fysiek beter en fitter door en het zuivert je energieke lichaam.

 

Yoga ontstond ruim 5000 jaar geleden in India, archeologische vondsten uit de Indus-vallei, stenen zegels met afbeeldingen van figuren in Yoga-houdingen duiden erop dat de yogatraditie al minstens 5000 jaar oud is. Het was een manier om in een diepere staat van meditatie te komen door de combinatie van ademhaling, houdingen (asana’s) en concentratie ontstaat er een eenheid van lichaam en geest. Traditioneel heeft Yoga altijd als doel gehad om je een beter en gelukkiger leven te geven, een filosofie of levensstijl die je stilte, vrede en geluk brengt. Yoga is meer dan alleen een aantal fysieke houdingen en oefeningen om je lichaam sterker en gezonder te maken, de houdingen zijn slechts een van de acht onderdelen. Het brengt je vreugde, inzicht en inspiratie, het is het pad naar een harmonieus en betrokken leven, je haalt het beste uit jezelf en de wereld.

De belangrijkste Yoga Stromingen

 

Er zijn vier oorspronkelijke stromingen die ook wel de ‘vier rivieren’ worden genoemd:

 

 • Karma Yoga:

Karma betekent handeling, hierbij gaat het om goede daden die je vanuit je hart doet. Hier streeft men naar vrijheid van handelen waarmee bedoeld wordt dat alle egocentrische motivaties uitgezuiverd zijn. Het oordeel van anderen is daarbij belangrijk, deze yoga wordt in de praktijk vaak gecombineerd met bhakti yoga.

 

 • Bhakti Yoga:

Bhakti verwijst naar liefde en toewijding, het betekent het aanbidden van het allerhoogste. Deze stroming heeft als uitgangspunt dat je jezelf tot iets goddelijks richt. Dit kan van alles zijn, zoals een goeroe of het goddelijke in jezelf.

 

 • Jnana Yoga:

Jnana betekent kennis, inzicht of wijsheid. Dit is de yoga van onderzoek langs de weg van het intellect, voortgezet tot voorbij de gebruikelijke mentale begrenzing.

 

 • Raja Yoga:

Dit is de ‘koninklijke' of klassieke vorm. Hierbij gaat het hoofdzakelijk om bewustwording, hierbij concentreer je je op je eigen geest en de volledige beheersing daarvan. De meest bekende vorm in West-Europa is Hatha yoga, deze vorm is gericht op het doen van oefeningen. Het is eigenlijk de fysieke variant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingstechnieken (pranayama). Door het beoefenen van de houdingen en de ademhalingsoefeningen train je de bewustwording, deze vorm is onderdeel van Raja Yoga.

De belangrijkste voordelen van Yoga

 

 • Yoga bevordert je bloeddoorstroming

 

 • Het vergroot je flexibiliteit

 

 • Een verbeterde lichaamshouding

 

 • Versterkt je uithoudingsvermogen

 

 • Draagt bij aan een lagere bloeddruk

 

 • Verbeterde lichaamsbalans

 

 • Helpt je te ontspannen
yoga balance

Wat is Mindfulness?

 

Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die je beter leert omgaan met stress, slapeloosheid, piekeren, depressie, burn-out, pijn, enz... maar het stimuleert ook de creativiteit en verbetert de communicatie. Deze aandacht laat toe meer te genieten van kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren, tot bewustere beslissingen te komen en beter omgaan met uitdagingen. Mindfulness betekent het bewust aandacht geven aan het hier en nu: gevoelens, gedachten, ... en dit zonder te oordelen.

 

Je leert op een kritische en open manier naar de wereld te kijken. We verliezen veel energie door bezig te zijn met wat was en wat nog kan komen. Mindfulness is een levensvisie waarmee je in het hier en nu blijft, het gaat hierbij om het zich voortdurend bewust zijn van de eigen emoties en gedachten, zintuiglijke prikkels en omgeving. Deze aandacht laat toe meer te genieten van kleine dingen, minder stress te ervaren, minder te piekeren en tot bewustere beslissingen te komen.

De oorsprong van Mindfulness

 

Het trainen van aandacht is een techniek die minstens 2500 jaar oud is. Deze aandachtstraining wordt beschouwd als specifiek boeddhistisch en is erop gericht de beoefenaar te brengen tot een ervaring van het bestaan zoals dit werkelijk is. De dag van vandaag heeft het trainen van aandacht niet noodzakelijk een spirituele of religieuze betrachting, het volgen van een training heeft dan ook niets te maken met het Boeddhisme. Het is een wetenschappelijk onderbouwde training die er in slaagt om oosterse wijsheid en westerse psychologie te combineren.

 

Hoewel de term mindfulness verbonden is aan het boeddhisme, zijn er zeer oude christelijke mystieke tradities die vergelijkbare meditatietechnieken lijken te hanteren. De term mindfulness heeft zowel betrekking op een levenshouding waarbij men op een bewuste manier in het leven staat als op meditatiemethoden waarbij men die bewuste houding ten volle beleeft en oefent.

Beter omgaan met stress

 

Het drukke dagdagelijkse leven slorpt je op waardoor je soms de indruk krijgt dat je geleefd wordt. Nogal wat mensen lijden aan stressklachten die het gevolg kunnen zijn van een ernstige lichamelijke ziekte of ze kunnen veroorzaakt zijn door andere stressvolle levensomstandigheden en gebeurtenissen zowel thuis als op het werk. Stressklachten uiten zich lichamelijk en psychisch, dat kan gaan van lichamelijke ongemakken tot depressie en burn-out.

 

Met het beoefenen van mindfulness krijg je een aantal instrumenten toegereikt die je kunnen helpen om op een andere manier om te gaan met stress, met angst, depressie, slaapstoornissen, vermoeidheid of lichamelijke en/of geestelijke pijn. Zoals je kan opmerken kunnen Yoga en Mindfulness perfect hand in hand gaan voor een lichaam en geest in balans.

YOGA NIDRA

Happy with Yoga Academy

YOGA VOOR BEGINNERS

Stap voor stap