Home » Slaapproblemen

SLAAPPROBLEMEN & GOEDE NACHTRUST

Slaapproblemen & goede nachtrust

Slaapproblemen en/of een verstoorde nachtrust zijn veel voorkomende klachten, hoewel een goede nachtrust essentieel is voor onze gezondheid. Een goede nachtrust is belangrijk voor een goed functioneren, zo kan de verstoring van de slaap de oorzaak zijn van vermoeidheid, een suf gevoel, concentratieproblemen, prikkelbaarheid of stemmingswisselingen.

Naar schatting hebben zowat één op drie mensen te kampen met slaapproblemen, meestal zijn die van tijdelijke aard en een gevolg van een of andere bijzondere gebeurtenis. Een verstoorde slaap met een kortdurend slaaptekort is op zich geen ramp, maar een langdurig slaaptekort kan op langere termijn een slaapprobleem in de hand werken.

Wanneer je langdurig problemen ondervind om in te slapen kan dit frustraties veroorzaken. Onderstaande pakketten en boeken bevatten handige tips & tricks voor een goede nachtrust. Deze zijn samengesteld door deskundige professionals en bieden ondersteuning bij slaapproblemen.

OORZAKEN VAAN SLAAPPROBLEMEN

Iedereen heeft wel eens moeite met inslapen of het gevoel dat men slecht geslapen heeft. Een druk leven, teveel stress, een onderliggend psychisch probleem, enz... De oorzaken van slapeloosheid of geen goede nachtrust kunnen vaak niet gereduceerd worden tot één probleem, maar zijn vaak een samenspel van factoren.

Als men een keertje minder slaapt dan is dat op zich niet zo erg, het lichaam haalt die achterstand in door de volgende keer wat dieper te slapen. Slapeloosheid of insomnia is een veelvoorkomende klacht waarbij je moeilijk in slaap raakt of kunt doorslapen. We spreken van insomnia als je gedurende drie maanden minstens drie nachten per week de slaap niet kunt vatten ondanks voldoende slaapgelegenheid.

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft is persoonlijk en hangt ook af van de leeftijd. Slaaponderzoek heeft uitgewezen dat bij volwassenen, de gemiddelde slaapduur 7½ uur bedraagt. Ongeveer 60% van de mensen heeft per nacht zeven à acht uur slaap nodig. Er zijn mensen die al uitgerust kunnen zijn na 4 uur slapen, maar er zijn ook mensen die er 11 uur voor nodig hebben, de kwaliteit van de slaap speelt ook een grote rol. Wie aan enkele uren slaap genoeg heeft, slaapt over het algemeen zeer intensief. Als je overdag geen klachten hebt over vermoeidheid, dan slaap je voldoende.

SOORTEN SLAAPSTOORNISSEN:

  • Insomnie:

Insomnia betekent letterlijk "geen slaap". Men spreekt pas van slapeloosheid of insomnie wanneer iemand zonder duidelijke reden meer dan 3 weken lang last heeft om in slaap te raken of ’s nachts geregeld wakker wordt en wanneer dit moeilijke slapen leidt tot een minder goed functioneren overdag.

 

  • Slaapapneu:

Dit is een slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens het slapen korttijdig stopt omdat de luchtwegen geblokkeerd raken. Slaapapneu gaat meestal gepaard met hevig snurken en komt vaker voor bij mensen die zwaarlijvig zijn. Overdag zijn mensen met slaapapneu slaperig omdat ze onvoldoende lang en diep slapen.

 

  • Hypersomnie:

Hypersomnie is een aanduiding voor overmatig slapen. Mensen met hypersomnie voelen zich overdag buitengewoon slaperig, wat kan leiden tot ernstige problemen zoals ongewild in slaap vallen.

 

  • Slaapwandelen:

Slaapwandelen komt vooral voor bij kinderen tussen 5 en 12 jaar en het slaapwandelen verdwijnt meestal in de puberteit. Oorzaken van slaapwandelen bij volwassenen kunnen spanningen zijn, oververmoeidheid of alcoholgebruik.

 

  • Stoornissen van slaap- en waakritme:

Mensen hebben een biologische klok die verloopt volgens een circadiaans ritme van 24-28 uur. Mensen die teveel uit dit ritme geraken door bijvoorbeeld shiftwerk of lange vliegreizen kunnen hierdoor uitgeput geraken.

 

  • Andere gekende slaapproblemen zijn:

Nachtmerries, nachtangst en nachtelijk gillen (parasomnieën), rusteloze benen, tandenknarsen en kaakklemmen (slaapgerelateerde bewegingsstoornissen).

SLAAPCYCLI

We spenderen gemiddeld één derde van ons leven aan slapen, zonder slaap zouden we namelijk niet efficiënt kunnen functioneren, maar hoe ziet de slaap er eigenlijk uit? Slapen is een complex gebeuren waarnaar al jarenlang onderzoek is verricht, maar nog altijd niet helemaal ontrafeld is. Medisch gezien wordt de slaap onderverdeeld in de NREM-slaap en de REM-slaap. Slapen gebeurt in cycli van ongeveer 90 tot 120 minuten die elkaar 4 tot 5 keer per normale nachtrust opvolgen.

 

  • NREM-slaap

In de rustige slaap of NREM-slaap (non-Rapid-Eye-Movement) kan je de volgende vier fasen onderscheiden:

 

Fase 1
Deze fase duurt zowat één tot drie minuten en is de inslaapfase, in deze fase wordt u nog snel terug wakker en het duurt slechts enkele minuten voordat we in fase 2 terechtkomen.

 

Fase 2
De wekdrempel verhoogt, maar je hebt nog niet het gevoel diep te slapen. Je kan nog reageren op uitwendige of inwendige prikkels. Wanneer je in deze fase wordt gewekt, kan je de indruk hebben nog niet te hebben geslapen.


Fase 3
Ongeveer een half uurtje na het inslapen wordt fase 3 bereikt: de ademhaling verloopt regelmatig, het hartritme daalt, de spieren zijn totaal ontspannen en je slaapt steeds dieper.

 

Fase 4
Dit is de echte diepe slaap die zorgt voor de fysieke recuperatie. Fase 3 en 4 samen worden ook wel de Slow-Wave-Sleep (SWS) of diepe slaap genoemd. De SWS of diepe slaap domineert grotendeels in de eerste helft van de nacht.

 

  • REM-slaap

De REM-slaap (Rapid-Eye-Movement) begint ongeveer 1,5 uur na het inslapen. Dromen doen zich vooral in deze fase voor, die daarom ook droomslaap of paradoxale slaap wordt genoemd. Deze REM-periode duurt ongeveer 10 minuten, maar naarmate de slaap vordert, worden de REM-fasen langer. Na elke REM-slaapfase is er gewoonlijk een kort, onbewust ontwaken waarna de slaapcyclus opnieuw herbegint.

 

 

Handige tips & tricks bij slaapproblemen en voor een goede nachtrust.

PERFECT SLAPEN IN 7 STAPPEN