Home » Natuurlijke Voeding & Superfoods

NATUURLIJKE VOEDING & SUPERFOODS

Natuurlijke Voeding & Superfoods

Natuurlijke voeding is voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur ligt, zo onbewerkt mogelijk dus. Doorgaans hebben NATUURLIJKE VOEDINGSWAREN een hogere voedingswaarde dan de gangbare producten. Dit is sterk afhankelijk van de situatie en wordt onder andere beïnvloed door het seizoen, de variëteit en de bodem. Uit onderzoek blijkt dat natuurlijke producten minder water en meer mineralen, vitaminen en anti-oxidanten bevatten.

Veel ziektes worden gerelateerd aan een ongezonde leefstijl, bijvoorbeeld een te hoge cholesterol, obesitas, diabetes type II en te hoge bloeddruk. Kiezen voor natuurlijke voeding is een verstandige en gezonde keuze.

Zo is het bijvoorbeeld een verstandige keuze om te kiezen voor natuurlijk ongeraffineerd zout zoals Himalaya Zout in de plaats van standaard keukenzout of voor natuurlijke ongeraffineerde suiker in de plaats van het standaard suiker uit het de supermarkt, er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven beschikbaar.

Ook in ruimere zin zijn Natuurlijke Voedingswaren goed voor onze gezondheid: natuurlijke landbouw zonder pesticiden is minder belastend voor het milieu, wat ook een invloed heeft op onze gezondheid.

Wat is natuurlijke voeding?

Natuurlijke voeding ofwel ongeraffineerde voeding is voeding van zo oorspronkelijk mogelijke kwaliteit. Natuurvoeding wordt geteeld zonder gebruik van kunstmatige bestrijdingsmiddelen en met respect voor de mens dier en natuur. De bereiding ervan vindt plaats zonder enige vorm van kunstmatige toevoegingen en met behoud van de oorspronkelijke pure smaak, hierdoor worden alle waardevolle bestanddelen zoals mineralen en vitaminen behouden.

Waarom kiezen voor Natuurlijke Voeding?

Door te kiezen voor natuurlijke ongeraffineerde (onbewerkte) voeding, kies je voor producten waar geen conserveringsmiddelen, smaakversterkers of andere kunstmatige additieven aan toegevoegd zijn. Je gaat je lichaam de voedingsstoffen geven die het echt nodig heeft om een energiek leven te leiden. Wanneer je bewuster omgaat met voeding ga je al snel inzien hoe je meer energie kan halen uit datgene wat je eet en hoe je een betere levenskwaliteit kan opbouwen.

Met gevarieerde natuurvoeding die over voldoende voedingsstoffen beschikt kan ons lichaam optimaal profiteren van de gezondheidsvoordelen die deze stoffen bieden. Ook geeft het voldoende energie om alle processen in je lichaam optimaal te laten verlopen.

Wanneer je kiest voor natuurlijke onbewerkte voeding (ongeraffineerde voeding) kies je voor producten die niet gemanipuleerd worden en die de tijd hebben gekregen om op natuurlijke wijze te groeien zonder chemische bestrijdingsmiddelen, zo worden alle belangrijke en waardevolle bestanddelen behouden. Door het eten van producten die de tijd hebben gekregen om te groeien in het seizoen en zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld, maak je kennis met de echt pure smaak van het product!

Wat zijn Superfoods?

Superfoods is de verzamelnaam voor eetbare vruchten en planten die tjokvol essentiële voedingstoffen zitten, het zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen waarvan is bewezen dat ze goed zijn voor je lichaam en die echt aan te raden zijn om te integreren in je dagelijkse voedingspatroon. Superfoods hebben door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten op de gezondheid.

Waar veel voedingsmiddelen vaak twee of drie eigenschappen bevatten die positief zijn voor je gezondheid, bevatten degene die behoren tot Superfoods minstens 12 of meer goede eigenschappen.

Enkele voorbeelden van bekende superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, spirulina, kokosproducten, maca, hennepzaad, chiazaad en tarwegras. En ook bessen zoals açai, rode druiven, knoflook, vette vis, olijfolie, bepaalde noten, en donkere chocolade worden als superfoods aangezien.

Positieve eigenschappen

Superfoods zijn een uitstekende toevoeging aan een gezonde levensstijl en hebben door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, proteïnen en antioxidanten een positief effect op onze gezondheid

bijvoorbeeld:

 • Een verhoogd libido
 • Het voorkomen van hart- en vaatziekten
 • Helpen om te vermageren
 • Het verminderen van huidveroudering
 • Het versterken van het immuunsysteem
 • Meer energie

De 10 meest populaire Superfoods

 • Goji bessen
 • Spirulina
 • Rauwe cacao
 • Maca
 • Aloë Vera
 • Bijenproducten zoals; honing, bijenpollen, propolis en royal jelly (koninginnebrij)
 • Hennepzaad
 • Blauw-groene algen
 • Marine phytoplankton
 • Kokosproducten: kokosolie, kokoswater en kokosvlees

Superfoods voor vegetariërs

Onze gezondheid is afhankelijk van een evenwichtig voedingspatroon. Met een levensstijl waarin men kiest om bepaalde voedingsmiddelen niet te gebruiken zoals vegetariërs, bestaat de kans dat er een tekort ontstaat aan bepaalde benodigde voedingsstoffen.

Bepaalde mogelijke tekorten kan je opvangen door het gebruik van superfoods te integreren in het dagelijkse voedingspatroon. De eiwitten die in vlees, kip, vis, eieren en zuivelproducten zitten, kunnen makkelijk gecompenseerd worden door het gebruik van superfoods zoals hennep- en chiazaad. Het ijzergehalte kan je op peil houden door noten, vezels, hennepzaad en rauwe cacao toe te voegen aan de maaltijden.

 

Door slechte eetgewoonten en het consumeren van teveel geraffineerde (bewerkte) producten, krijgen heel wat mensen te maken met een chronisch energietekort en andere gezondheidsproblemen. Door je voedingspatroon aan te passen en natuurvoeding en superfoods te integreren in je dagelijkse gewoonten, kunnen deze klachten al snel verminderen of zelfs helemaal verdwijnen!